Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Artist – Taiteilija

Hi, I am Anna, a jack of all trades in the art world! // Hei, olen Anna, taiteen sekatyöläinen!

 

Kuvantekeminen on kiinnostanut minua ihan lapsesta saakka. Lukioaikana Oulun steinerkoulussa vahvistui ajatus siitä, että taiteesta voisi tosiaan tulla ammattini.  Pääsin kokeilemaan erilaisia kädentaitoja ja kuvataiteen tekniikoita, joista esimerkiksi hiekkareliefitekniikkaa käytän edelleen mielelläni. Lukion jälkeen hakeuduin taideoppiin Raaheen, Lybeckerin käsi- ja taideteollisuus-oppilaitokseen.

Kolme taidegrafiikan täyteistä vuotta ahkeroin ammattitaiteilijoiden antoisassa opetuksessa. Taidegrafiikan lisäksi opin paljon myös piirtämisestä, maalaamisesta ja kuvanveistosta. Opettajiemme kannustamana järjestimme myös ahkerasti näyttelyitä. Suurimmat kiitokseni kuuluvatkin Raija Korppilalle, Juha Laaksolle, Johanna Huhtamaalle, Anja Kurikalle, Kirsi Autiolle ja Kirsi Kaulaselle.

Valmistuin Lybeckeriltä keväällä 2006. Saman vuoden syksynä pidin ensimmäisen yksityisnäyttelyni ja hakeuduin opiskelemaan yrittäjän ammattitutkintoa. Samaan aikaan tein myös töitä osa-aikaisesti kuvataideopettajana: Opetin kuvataiteen eskareita ja lisäksi pidin viikonloppukursseja ja tein sijaisuuksia. Onnekseni pääsin siis jo heti valmistuttuani tekemään töitä taiteen parissa. Syntyneiden kontaktien kautta on avautunut uusia yllättäviäkin ovia, joista olen rohkeasti astunut sisään.

Vuonna 2007  yrittäjyysopintojeni loppuvaiheilla tulin perustaneeksi siskoni Lauran kanssa Ratsu-Ateljee Oy -nimisen yrityksen, jonka aputoiminimeksi tuli Ateljee Annakoi. Ratsu-Ateljeessa vastuualueeni on ollut yrityksen visuaalinen puoli ja luovan hevostoiminnan kehittäminen – käytännössä (yhteisö)taiteen ja ylipäätään ilmaisullisten menetelmien tuominen talliympäristöön. Näkyvin roolini on ollut kesäsesongin aikaan järjestettävillä elämyksellisillä leireillä, joilla hevosia on lähestytty myös taiteen keinoin. Tästä luovasta hevostoiminnasta löytyy lisää tietoa Ratsu-Ateljeen omilta sivuilta. Roolini Ratsu-Ateljeella on nykyisin hyvin pieni, mutta vastaan edelleen yrityksen nettisivuista ja markkinointimateriaalista.

Asiakkaan toiveista ja tarpeista riippuen olen tehnyt töitä joko palkattuna työntekijänä tai laskuttaen. Tällä hetkellä työskentelen freelancerina. Tämä on osaltaan mahdollistanut monipuoliset työmahdollisuudet. Käyttämieni tekniikoiden kirjo on laaja ja erilaisten menetelmien sekoittaminen ja yhdistäminen luovat loputtomasti uusia mahdollisuuksia. Syksyllä 2011 lähdin hakemaan lisää taideoppia Lapin ammattikorkeakoulusta soveltavan kuvataiteen ohjelmasta. Valmistuin kuvataiteilijaksi joulukuussa 2014. Opintojen pääpaino oli digitaalisissa menetelmissä, mutta seminaarityöni työstin kuitenkin perinteisempien menetelmien äärellä kokeilevan puupiirrostekniikan parissa. Jatko-opiskelujen tuomista uusista tekniikkatuttavuuksista minua viehättävät animaation, videon sekä äänimaailmojen tuomat mahdollisuudet. Kuvituspuolella sekoitan mielelläni käsintehtyä materiaalia tietokoneella piirrettyyn viivaan. Myös valokuvauksesta on muodostui väline taiteen tekemiselle. Tietokoneisiin sidottuja tekniikoita huomattavasti suuremman kipinän sytytti kuitenkin hiekan- ja lumenveiston myötä avautunut maailma, jossa ekologinen taide yhdistyy luontoon, ulkona oloon, liikuntaan ja yhdessä tekemiseen.

Oman henkilökohtaisen taiteen tekeminen on viime aikoina jäänyt vähemmälle, mutta uskon sillekin olevan taas aikansa. Osaksi tämä johtuu varmasti siitä, että taiteen tekemisen rinnalle on tullut myös muita itsetutkiskelun tapoja. Työn puolella olen löytänyt itseni yhä useammin yhteisötaiteellisten projektien parista - toimintatutkimuksessani koinkin tärkeäksi pohtia taiteilijan roolia yhteisötaiteessa; tuota epämääräistä joukkoa "yhteisöä" ja omaa rooliani taiteilijana päädyin tutkimaan yhteisötaideprojekti Lauman avulla. Olen päässyt työskentelemään osana useita upeita luovia työryhmiä ja tekemään työtä, jossa minulle tärkeät arvot ja asiat yhdistyvät. Mahdollisuuksien mukaan tulen esittelemään näitä projekteja myös täällä sivuillani.

Tällä tiellä ajattelin jatkaa,  sydäntä seuraillen kaikki näyttää olevan mahdollista.

 

 - Anna

Oulussa joulukuussa 2017