Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Artist – Taiteilija

Olen Oulussa asuva kuva- ja yhteisötaiteilija sekä lumenveistäjä.


Oman taiteellisen työskentelyni ohella olen v. 2006 lähtien ohjannut erilaisia osallistavia taidetyöpajoja inspiroiden ihmisiä löytämään oman synnynnäisen lahjansa, luovuuden. Työnkuvaani kuuluu myös monialaista työtä sensitiivisten teemojen parissa, muun muassa yhteistyötä tutkijoiden kanssa taiteen mahdollisuuksista ilmaista herkkäluonteisia, arkoja ja vaiettujakin aihepiirejä. Olen tehnyt paljon työtä myös maahanmuuttajien parissa.

Taide on minulle tapa tutkia itseäni suhteessa ympäröivään maailmaan ja kosketuksessa toiseen ihmiseen moniaistisena, kerroksellisena, kehollisena, henkisenä sekä seksuaalisena olentona. Usein toistuvia teemoja teoksissani ovat naiseus, katoavaisuus, syntymä ja sen vastakohta kuolema – ylipäätään elämä sekä kasvu eri muodoissaan. Itse tekeminen on keskiössä, ja koko prosessi on varsinaista lopputulostakin tärkeämpi. Käsittelyssä on usein sellaisia asioita, joille on hankala löytää sanoja tai niitä ei kerta kaikkiaan ole. Kaiken ydin on oma voima, yhteys itseen.

 

Työskentelystäni voi erottaa tällä hetkellä kaksi pääjuonnetta, jotka vuorottelevat, mutta myös nivoutuvat yhteen ja tukevat toisiaan: soveltava kuvanveisto ja performanssitaiteeksi kasvanut piirtäminen.

Työskentelyäni kolmiulotteisessa muodossa kutsun yleensä soveltavaksi kuvanveistoksi. Veistosten tärkeimpiä materiaaleja ovat niin ajattelu, puhe kuin keskustelukin. Työskentelen yleensä kokoonpanoltaan vaihtelevissa työryhmissä. Piirustusperformanssityöskentely pitää sisällään yhteistyötä äänitaiteilijoiden Petri Miettisen ja Jussi Alaraasakan, mutta myös muiden äänen, musiikin, liikkeen, tanssin, kehollisuuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa työskentelevien kanssa.

 

YHTEISKUNNALLINEN KUVANVEISTO

Määritelmistä parhaiten tunnen tällä hetkellä mahtuvani yhteiskunnallisen kuvanveistäjän moniulotteiseen lokeroon. Tekemiseeni liittyy usein vahva yhteiskunnallinen ja sosiaalinen ulottuvuus – myös rituaalinomaiset piirustusperformanssit ja lumiveistokset voisin määritellä yhteiskunnalliseksi kuvanveistoksi. Joseph Beuysin tavoin puolustan tarmokkaasti taiteen parantavaa voimaa ja yleismaailmallisen inhimillisen luovuuden mahtia. Minulle taiteen itseisarvo on, että se auttaa syrjäytymästä omasta itsestä ja sitä kautta koko ympäröivästä maailmasta. Taide on erottamaton osa elämää. Jokainen ihminen on taiteilija ja luovuus olennainen osa maailman muutoksissa. Kaikkien vastuulla on kestävän yhteiskunnan luominen. Veistoksieni materiaalina suosin lunta tai jätettä. Kuvanveisto on minulle myös luonnossa kulkemista ja oman sisäisen universumin kuvaamista.

Meissä kaikissa on jo olemassa olevana kaikki tarvittava tieto, mutta puuttuu käsitys kokonaiskytköksistämme ja omasta voimasta kumpuavasta potentiaalistamme: Meillä kaikilla on potentiaali joko äärimmäiseen hyvään tai äärimmäiseen pahaan. Haluan olla mukana tätä hyvää ruokkivissa ilmiöissä ja ajatuksenkuluissa.

 

Oulussa syyskuussa 2019,

Anna