Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Social Sculpting

Yhteiskunnallisesta kuvanveistosta (social sculpting)

Määritelmistä parhaiten tunnen mahtuvani yhteiskunnallisen kuvanveistäjän moniulotteiseen lokeroon. Tekemiseeni liittyy vahva yhteiskunnallinen ja sosiaalinen ulottuvuus – myös rituaalinomaiset piirustusperformanssit ja lumiveistokset voisin määritellä yhteiskunnalliseksi kuvanveistoksi. Joseph Beuysin tavoin puolustan tarmokkaasti taiteen parantavaa voimaa ja yleismaailmallisen inhimillisen luovuuden mahtia. Minulle taiteen itseisarvo on, että se auttaa syrjäytymästä omasta itsestä ja sitä kautta koko ympäröivästä maailmasta. Taide on erottamaton osa elämää. Jokainen ihminen on taiteilija ja luovuus olennainen osa maailman muutoksissa. Kaikkien vastuulla on kestävän yhteiskunnan luominen. Veistoksieni materiaalina suosin lunta tai jätettä. Kuvanveisto on minulle myös luonnossa kulkemista ja oman sisäisen universumin kuvaamista.

Työskentelyäni kolmiulotteisessa muodossa kutsun yleensä soveltavaksi kuvanveistoksi. Veistosten tärkeimpiä materiaaleja ovat niin ajattelu, puhe kuin keskustelukin. Työskentelen yleensä kokoonpanoltaan vaihtelevissa työryhmissä, joihin lähimpänä jäsenenä kuuluu yhteiskuntatieteilijä ja vapaa taiteilija Satu Suvanto.

Tähän galleriaan olen koonnut esimerkkejä projekteista, jotka mielestäni täyttävät yhteiskunnallisen kuvanveiston piirteet. Nämä projektit myös elävät ja  voivat ottaa uusia muotoja, syntyvät uudestaan. Ajan kuluessa ne saavat yhä uusia ulottuvuuksia, asiayhteyksiä ja merkitystasoja uudessa ajassa ja yhteydessä – kaikki tapahtuu orgaanisesti ja omalla painollaan, pakottamatta. 


 

Cella

Solu, cell, tulee latinan sanasta cella, joka tarkoittaa pientä huonetta. Solu on pienin yksikkö elämää. Kehomme koostuu triljoonista soluista, jotka kommunikoivat keskenään värähtelemällä. Kaikki solut uusiutuvat vuodessa.

Teos on pitkälti kierrätysmateriaalein toteutettu installaatio: kuvaus omasta sisäisestä universumistani sekä pohdinta muutoksista ja parantumisesta solutasolla. Teoksen koelaboratorio on pystytettynä kellariini.

Ensimmäinen versio Cellasta on nähty Uleåborg Festival of Psychedeliassa kesällä 2019.

AJANKOHTAISTA

Teokseni Cella on valittu mukaan LUMO Light Festival Oulun kansainväliseen ohjelmistoon. Festivaalin teemana vuonna 2019 on LUONTOMME. Festivaali haki mukaan sisältöjä, jotka syventyvät ympärillämme olevaan luontoon tai ihmisluontoon elämyksellisellä ja tunteita herättävällä tavalla.

Dammisaaren Rapumajaan rakennettavan installaation idea toteutuu vain pimeässä. Ulkona teosta ympäröi silent zone, hiljainen alue. Teokseen kuuluu myös sitä varten sävellettävä, solutasolla värähtelevä äänimaisema, jonka toteutuksesta vastaa äänitaiteilija Jussi Alaraasakka. Teoksen sisälle mahtuu kerrallaan kourallinen ihmisiä.


 

PLASTIC

Cooperation: Satu Suvanto & Ella-Noora Käyhkö

Muovia on merissä jopa enemmän kuin kalaa. Maailman merissä pyörii miljoonia tonneja muovijätettä, jota merivirrat kuljettavat valtamerten keskelle valtaviksi pyörteiksi. Jätelautat saattavat kasvaa jopa kolmen Suomen kokoisiksi. Systeemi on torso. Muovi itsessään ei ole ongelma, vaan kertakäyttökulttuuri ja muovin päätyminen luontoon.

PLASTIC-installaatio koostuu torsoista, jotka on toteutettu pelkästään muovijätettä uudelleen muotoilemalla. Teosprosessissa ei ole haluttu tuottaa uutta jätettä, vaikka taideteoksiksi muovailtunakin muovi on yhä osa ongelmaa. Teos valaisee alati muuttuvaa suhdettamme luontoon ja samalla itseemme. Erillisyyden ja yhteyden tunne vuorottelevat, heijastellen tapaamme suhtautua luontoon joko itseisarvona tai välineellisesti.

For more trash:

Instagram
#sculptingforufop

  • Uleåborg Festival of Psychedelia, Tukikohta Oulu 2018
  • Upcoming! PLASTIC has been chosen to Lumo Light Festival Oulu and its new-born will be in 22nd-24th November 2019 @ Hupisaaret

 

#juuriyhteys

Mostly it's about walking in the nature, sleeping in the woods, hugging trees & others – and thinking and talking about our roots.

Instagram
#juuriyhteys #rootconnection